Spokojný život

10 pravidiel IKIGAI

Už ste počuli o IKIGAI? Je to japonské slovo predstavuje “zmysel života“ – dôvod, prečo máme vstať každé ráno. V knihe IKIGAI od Garcia a Mirallesa sa dozviete, čo je tajomstvom dlhovekosti v modrých zónach na svete, kde sa ľudia bežne dožívajú veku 100+. Jedna z týchto modrých zón sa nachádza na Okinawe v Japonsku. Knižka sa veľmi ľahko číta a pokiaľ vás zaujíma v čom dlhovekosť spočíva, vrelo odporúčam.

 Tu je krátke zhrnutie v desiatich bodoch:

  1. Udržujte sa stále aktívny, nikdy neodchádzajte do ústrania

Kto opusti veci, ktoré miluje a vie robiť, stráca zmysel života. Preto i po ukončení „oficiálneho” pracovného života je dôležité pokračovať v činnostiach, ktoré majú hodnotu, rozvíjať sa, prinášať ostatným krásu lebo úžitok, pomáhať a vytvárať tak náš malý svet.

  1. Berte život s kľudom

Zhon je nepriamo úmerný kvalite života. Ako hovorí staré príslovie „Pomaly ďalej zájdeš“.

  1. Nejedzte do sýta

Menej je viac. Aby sme si dlho uchovali zdravie, mali by sme dodržiavať pravidlo osemdesiatich percent a namiesto prepchávania sa jesť o niečo menej.

  1. Obklopte sa dobrými priateľmi

Dobrý priatelia sú ten najlepší elixír proti starostiam. S priateľmi sa môžeme dobre porozprávať, počúvať príhody a požiadať ich o radu, spoločne sa zabávať, zdieľať veci a snívať…skrátka žiť.

  1. Buďte v kondícií na svoje ďalšie narodeniny

Voda je v pohybe, plyne a nestojí. Rovnako tak i váš životný motor potrebuje trochu každodennej údržby, aby vydržal veľa rokov. Okrem toho sa pri cvičení vylučujú hormóny šťastia.

  1. Usmievajte sa

Milé chovanie nám získava priateľov a uvoľňuje nás. Je dobré si uvedomiť, čo je nesprávne, ale nesmieme zabúdať, že máme výsadu byť tu a teraz v tomto svete plného možností.

  1. Obnovte spojenie s prírodou

I keď väčšina ľudí dnes žije v mestách, sme stvorení pre prírodu. Potrebujeme sa do nej pravidelne vracať, aby sme si dobili duchovné batérie.

  1. Ďakujte

Ďakujte svojim predkom, prírode, ktorá vám poskytla vzduch a potravu, všetkým životným druhom, všetkému, čo rozjasňuje váš každodenný život a dáva vám pocit šťastia, že ste na svete. Venujte každý deň chvíľku tomu, aby ste poďakovali a budete šťastnejší.

  1. Žite prítomným okamžikom

Prestaňte sa sťažovať na minulosť a báť sa o budúcnosť. Všetko čo máte je dnešný deň. Využite ho čo najlepšie, aby stálo za to si ho pamätať.

  1. Nasledujte svoje IKIGAI

Máte v sebe vášeň, nejaké jedinečné nadanie, ktoré dáva vašim dňom zmysel a núti vás vydať zo seba to najlepšie až do konca. Pokiaľ ste svoje IKIGAI ešte nenašli, je to vaša najbližšia úloha.