Spokojný život

Ako veľmi je dôležité správne dýchať?

Pre naše zdravie a celkovú pohodu nie je nič dôležitejšie než dýchanie – nádych, výdych. Ľudia však prišli o schopnosť správne dýchať a má to vážne následky. Moderný výskum ukazuje, že už malé úpravy v nádychu a výdychu dokážu veľké veci.

Dýchanie je faktorom číslo jeden, ktorý ma vplyv na vznik civilizačných chorôb. Pľúcami nám prejde každý deň trinásť a pol kilogramu vzduchu a naše bunky denne skonzumujú takmer kilo kyslíka, takže je rovnako dôležité ako pohyb a strava, ktoré majú taktiež významný vplyv na tieto ochorenia. „Ak by som mal obmedziť  svoje rady pre zdravší život len na jedno odporúčanie, určite by som povedal, že sa treba naučiť lepšie dýchať,“ napísal slávny lekár  Andrew Weil.

Lekári vysvetľujú, že pokiaľ k ním príde muž v strednom veku, ktorý sa sťažuje na stres v práci, dráždivé črevo, depresiu a občasné tŕpnutie prstov, nedostane rovnako promptnú starostlivosť ako pacient so zlyhaním obličiek. Predpíšu mu lieky na zníženie krvného tlaku a antidepresíva a pošlú ho domov. Úloha moderného lekárstva spočíva v hasení ohňa, nie odháňaní dymu. Správne dýchanie naopak môže veľmi pomôcť ako prevencia proti civilizačným chorobám ako je astma, chrápanie, autoimúnne ochorenia a iné. Taktiež správnym dýchaním si môžete zlepšiť svoje športové výkony a vylepšiť psychické zdravie.

Vedeli ste, že pokiaľ vdychujete vzduch ústami, skracujete si život, mení sa vám tvár a tento spôsob dýchania je pre ľudský organizmus neprirodzený a v podstate nebezpečný?

Už po 10tich dňoch dýchania iba ústami sa zvýši hladina stresových hormónov, čo naznačuje, že organizmus je vystavený fyzickému a mentálnemu stresu.  V nose sa zvýši korynebaktérie, ktoré spôsobujú zápal dutín. Ďalším nežiadúcim účinkom dýchania ústami je zvýšený krvný tlak. Ustavičný prílev nenatlakovaného a nefiltrovaného vzduchu cez otvorené ústa spôsobuje kolaps mäkkých tkanív v hrdle, čo spôsobuje pocity dusenia počas spánku a chrápanie. Dotieravá únava, podráždenosť, nedotklivosť a úzkosť sú ďalšie sprievodné javy. Ľudské telo sa vyvinulo tak, aby dokázalo dýchať dvoma spôsobmi z nejakého dôvodu, čo zvyšuje naše šance na prežitie. Ak sa nos zapchá, ústa slúžia ako záložný dýchací systém. Chronické dýchanie ústami je úplne iné. Takže zatvorte ústa a dýchajte nosom.

Dýchanie nosom nie lenže znižuje spánkové apnoe, chrápanie ale taktiež vďaka správnej dýchacej technike hlbokému nádychu a výdychu udržujete oxid uhličitý v pľúcach a ten vám dodá viacej energie a zlepší sa váš výkon pri fyzickej záťaži. Dôkazom bol i Emil Zátopek, ktorého bežecká metóda spočívala v zadržiavaní dychu.

Správnym dýchaním ste si v podstate schopný predĺžiť život!

Dokonalý dych je toto: nadýchnite sa v trvaní asi päť a pol sekundy, potom znova päť a pol sekundy vydychujte. Dokopy to vyjde na päť a pol opakovaní za minútu, čo odpovedá asi päť a pol litra vzduchu. Toto dokonalé dýchanie môžete praktizovať niekoľko minút, ale aj pár hodín. Aj Google spustil aplikáciu na „dýchacie cvičenia“, ktoré učí používateľov ako správne dýchať v intervale asi päť a pol sekundy.

Viacej užitočných informácií o správnom dýchaní a rôznych výskumoch nájdete v skvelej knihe s názvom DYCH od Jamesa Nestora. V knihe je taktiež súhrn dýchacích praktík z rôznych kultúr a náboženstiev. Ako píšu i v knihe – po prečítaní knihy už nikdy nebudete dýchať ako predtým!